Det her er den bedste a-kasse for studerende

Hvem har den bedste a-kasse for studerende?

I dette indlæg ser vi nærmere på de unges a-kasser, som også vil fungere som et udvidet supplement til vores anmeldelse af populærere a-kasser.

Hos A-kasse Eksperten kan du sammenligne og danne dig et overblik over alle de danske A-kasser.

A-kasserne har nemlig vidt forskellige medlemsfordele og tilbud. Det betyder, at den a-kasse med de fleste styrker for en fuldtidsansat, ikke nødvendigvis er samme a-kasse, der har de bedste fordele for en studerende eller dimittender.

Vi har kigget på tre hovedfaktorer, når vi skal udvælge den bedste a-kasse til studerende: overordnede kundetilfredshed, bedste kundeservice og fleste medlemsfordele for studerende.

Hvilke krav stiller en a-kasse af studerende for at de kan blive medlem?

A-kasser tilbyder i dag gratis medlemskab for studerende. Der er dog visse krav, du som studerende skal leve op til for at kunne få et gratis medlemskab.

Medlemskabet er kun gratis, hvis:

  • Du er studieaktiv på den pågældende uddannelse
  • Du er under 30 år

Hvis du er over 30 år, skal du opfylde de samme krav, som dem under 30 år – og et par ekstra, du kan læse om i næste afsnit.

Hvis du er under 30 år, skal du opfylde de nedenstående krav til studerende, der vil være medlem af en a-kasse:

  • Din uddannelse skal være SU-berettiget eller en arbejdsmarkedsuddannelse
  • Uddannelsen skal være minimum 18 måneder i varighed (90 ECTS)
  • Du må ikke modtage offentlige ydelser til forsørgelse i perioden, du studerer – udover din SU og boligstøtte/boligydelse
  • Du må ikke have en samlet årlig indtægt, der overstiger den maksimale dagpengesats på 228.996 kr. (inklusiv SU)

Så længe du opfylder overstående krav, kan du blive kontingentfritaget. Det betyder, at du ikke skal betale kontingent til din A-kasse under din uddannelse. Du er altså gratis medlem af a-kassen under din studietid.

Hvad hvis jeg er studerende over 30 år?

Er du 30 år eller ældre, er reglerne lidt anderledes.

For det første, skal du opfylde de samme krav, som dem under 30 år.

Derudover er der nogle lovbestemte krav, som du skal overholde:

  • Du skal have være medlem og betalt kontingent til en a-kasse (ikke nødvendigvis samme a-kasse), før du begyndte på din uddannelse
  • Du skal betale til efterlønsordningen (også under din uddannelse)
  • Du skal have været berettiget til dagpenge, før du begyndte med at studere
  • Du skal have opfyldt beskæftigelseskravet ved studiestart. Det vil sige at du skal have været medlem af en a-kasse i de seneste tre år, og indberettet mindst 1.924 timer eller 238.512 kroner i indkomst over den tidsperiode.

OBS! Fylder du 30 år under din uddannelse, kan du være gratis medlem til du fylder 30 år. Herefter kan du få et nedsat kontingent.

Det nedsatte kontingentbeløb er forskelligt fra a-kasse til a-kasse.

Det skal også tilføjes, at elever på erhvervsuddannelserne kun kan søge om gratis medlemskab i a-kasserne (både under/-over 30 år), hvis de ikke tjener mere end deres elevløn.

Undgå karensperioden – bliv medlem af en a-kasse inden dit sidste studieår

Hvis du er medlem af en a-kasse minimum et år inden din sidste eksamen, kan du modtage dagpenge fra den dag, du er færdiguddannet. Hvis du tilmelder dig senere end det, vil du først skulle gennemgå en karensperiode på en måned (30 dage).

Det vil sige, at du først vil kunne modtage dagpenge fra en måned efter, du har afsluttet din uddannelse.

14-dagesreglen

Når du dimitterer (afslutter din uddannelse) skal du inden for 14 dage ændre din status i a-kassens system fra studerende til nyuddannet. Ellers kan du miste din ret til dimittenddagpenge.

De 14 dage begynder at tælle ned fra den dag, du modtager din karakter for din sidste eksamen. Det betyder på dag, hvis der er tale om en mundtlig eksamen. Ved skriftlige eksamen er det fra den dag, du modtager besked med din afsluttende karakter.

Hvis du ikke husker at skifte din status, vil du skulle opfylde de almindelige regler for dagpenge. Det betyder, at du – udover det et-årlange medlemskab af en a-kasse – skal have tjent minimum 238.512 kroner inden for de sidste tre år (indkomstkravet).

Hvad er den bedste a-kasse for studerende?

Som udgangspunkt er det en god ide at se, om der findes en a-kasse, der har erfaring med det fagområde, du har planer om at beskæftige dig med efter din uddannelse.

Lad os f.eks. sige, at du studerer en form for økonomi og har planer om at arbejde med bogføring eller marketing, så er en a-kasse som CA nok et godt udgangspunkt at starte med at kigge på. Hvorimod hvis du uddanner dig med henblik på at beskæftige dig med fødevarer, er en a-kasse som Fødevare Forbundet et godt udgangspunkt.

Det er dog langt fra alle der ved præcis, hvad de vil beskæftige sig med, når de er færdige med at studere. Derfor kan det være svært at komme med et bud på, hvad der er den bedste a-kasse for studerende. Det kan være svært, fordi det er forskelligt fra person til person, hvad der er vigtigt. Derfor er vi kommet med et bud på 4 a-kasser der tilbyder forskellige fordele for studerende.


Vores 4 bud på den bedste a-kasse for studerende:

CA er en nyere a-kasse med masser af fordele for studerende

En nyere a-kasse med en innovativ tilgang

CA a-kasse er en nyere og interessant a-kasse. Trods de ikke har en

CA a-kasse er en nyere og interessant a-kasse. Trods de ikke har en fagforening, har de med innovativ tilgang, sikret en masse medlemsfordele, så deres a-kasse langt hen af vejen minder om en kombineret fagforening og a-kasse.

De tilbyder derudover nogle attraktive tilbud for dig som studerende i form af rekruttering af deres medlemmer til større virksomheder. Med andre ord kan det siges, at du har mulighed for at blive opdaget af relevante virksomheder – bare ved at være medlem.

Er du studerende på en videregående uddannelse og søger en anderledes a-kasse, der tør tænker  innovativt, burde du helt sikkert give CA et nærmere kig. Læs mere om CA og deres fordele her.


FTF-A

FTF-A som a-kasse for studerende

En a-kasse med fokus på de studerende

FTF-A kan generelt beskrives som en a-kasse, der har tænkt studentermedlemmer ind i deres forretningsplan. FTF-A har bl.a. samarbejde med Jobindex. Derudover stiller de jobrådgivere til rådighed, som studerende kan benytte dig af. Dette er meget relevant, når man har afsluttet sin uddannelse.

FTF-A har en attraktiv pris for deres medlemskab, når de slutter på deres uddannelse. De tilbyder en attraktiv lønsikring, når du er færdiguddannet.Det er ikke kun i perioden omkring ens studieafslutning, der er lagt fokus på hos FTF-A. FTF-A tilbyder bl.a. kursus i studieteknik for deres studerende. Vil du vide mere om FTF-A, så husk at du altid kan læse mere om FTFA her på A-kasse Eksperten.


Min A-kasse

En tværfaglig a-kasse, med attraktive medlemstilbud

Min a-kasse tilbyder, ligesom FTF-A, en attraktiv medlemspris nå du har afsluttet din uddannelse. De har en bred vifte af medlemmer, da det er en tværfaglig a-kasse. Dette er kun blevet udvidet endnu mere i takt med en række fusioner i 2010. Derudover sætter de stor fokus, samt har en god medlemstilfredshed og kundeservice. Udover det, tilbyder de gratis adgang til onlinekurser.dk.

Min a-kasse er til dig, der søger et billigt alternativ med god kvalitet, og som måske ikke helt ved hvad du skal beskæftige dig med efter uddannelse. Læs mere om Min a-kasse.


Akademikernes A-kasse

En fagspecifik a-kasse, med fokus på akademikernes behov

Akademikernes A-kasse dækker modsat de 3 førnævnte a-kasser ikke alle uddannelser, og som det måske ligger lidt i navnet, er der fokus på højtuddannede.

Hvis du er i gang med en bachelor eller en anden uddannelse på akademisk niveau, er dette bestemt en a-kasse du bør kigge nærmere på. Med deres 230.000 medlemmer landet over, melder du dig ind i en a-kasse med høj erfaring, og som ved hvad en akademiker forventer af deres a-kasse.

Derudover har de en lang række medlemsfordele tilpasset højtuddannede – også dem der stadig studerer. Læs mere om Akademikernes a-kasse.


Hvad med de andre a-kasser?

Vi har igennem vores guide præsenteret 4 gode a-kasse muligheder for studerende med forskellige fordele, som er gode for studerende.

Det betyder dog ikke, at det er den bedste a-kasse for studerende i dit tilfælde.

Derfor anbefaler vi klart, at du kigger nærmere på alle a-kasserne, for at se hvad der passer bedst til dig. Husk at du altid kan tage vores a-kasse test.

Den hjælper dig med at finde den a-kasse, der passer bedst til dig.