TEST 2020: Bedste a-kasse for studerende

Hvem har den bedste a-kasse for studerende?

Som ny studerende kan udvalget af a-kasser – og fagforeninger – være lidt af en jungle. Ikke alle medlemsfordele og -tilbud er relevante for alle medlemsgrupper.

Vi har derfor lavet en uformel test af tilbud fra de danske a-kasser for studerende. Testen kan ses som et supplement til vores anmeldelse af populære a-kasser.

Du finder testen forneden.

Men først vil vi slå fast, at den bedste a-kasse oftest er den, som passer til dit fag og fremtidige erhverv. Vi har derfor også samlet en række gode råd til studerende, som skal til at beslutte sig for, hvilken a-kasse der passer bedst til dem.

TEST: Hvad er den bedste a-kasse for studerende?

Vi har kigget på tre hovedfaktorer, når vi skal udvælge den bedste a-kasse til studerende:

 • Overordnede kundetilfredshed
 • Bedste kundeservice
 • Fleste medlemsfordele for studerende

CA

CA er en nyere a-kasse med masser af fordele for studerende

For højtuddannede og selvstændige

Har du en iværksætter i maven? Eller drømmer du om at være højt på strå i forretningsverden?

Så er CA en fantastisk a-kasse for dig.

CA er en tværfaglig a-kasse med en række medlemsfordele, der henvender sig til studerende. Udover deres netværk inden for business, tilbyder de bl.a. andet studierelevante kurser og workshops og indgående karriererådgivning.

Du kan også blive en del af deres CA Student Advisory Board. Det drives af frivillige studerende, som arrangerer foredrag, virksomhedsbesøg, workshops, mini-messer og case competitions.

Med andre ord har du mulighed for både at udvide dit netværk og udvikle dine kompetencer, så du engang kan blive opdaget af relevante virksomheder – bare ved at være et engageret medlem.


FTF-A

FTF-A som a-kasse for studerende

En a-kasse med fokus på de studerende

FTFa kan generelt beskrives som en a-kasse, der har tænkt studentermedlemmer ind i deres forretningsplan.

De har bl.a. samarbejde med Jobindex. Derudover stiller de jobrådgivere til rådighed, som studerende kan benytte dig af. Samarbejdet kan bl.a. hjælpe dig med at finde studierelevante job og deltidsstillinger – der måske kan blive til fastansættelser, når din uddannelse er ovre.

Opkvalificering er ikke kun en del af FTFas målrettede indsats mod studerende. De tilbyder også hjælp under studietiden, som f.eks. deres kursus i studieteknik.


Akademikernes A-kasse

En fagspecifik a-kasse, med fokus på akademikernes behov

Akademikernes A-kasse (AKA) dækker modsat de 3 førnævnte a-kasser ikke alle uddannelser. Som det lidt ligger i navnet, er der fokus på akademikere.

Hos AKA får du som studiemedlem adgang til en række kurser og foredrag, hvor du kan udvikle dine kompetencer. Du kan blandt andet få kurser i digitale værktøjer, såsom Photoshop eller Excel.

Hvis du er på jagt efter et studiejob, tilbyder AKA også, at du kan få taget et professionelt CV-portrætbillede af en fotograf.


Hvad med de andre a-kasser?

Vi har igennem vores guide præsenteret 4 gode a-kasse muligheder for studerende med forskellige fordele, som er gode for studerende.

Det betyder dog ikke, at det er den bedste a-kasse for studerende i dit tilfælde.

Derfor anbefaler vi klart, at du kigger nærmere på alle a-kasserne, for at se hvad der passer bedst til dig. Husk at du altid kan tage vores a-kasse test.

Den hjælper dig med at finde den a-kasse, der passer bedst til dig.


Hvilke krav skal du opfylde som studerende for at blive medlem af en a-kasse?

A-kasser tilbyder i dag gratis medlemskab for studerende. Der er dog visse krav, du som studerende skal leve op til for at kunne få et gratis medlemskab.

Medlemskabet er kun gratis, hvis:

 • Du er studieaktiv på den pågældende uddannelse
 • Du er under 30 år

Hvis du er over 30 år, skal du opfylde de samme krav, som dem under 30 år – og et par ekstra, du kan læse om i næste afsnit.

Hvis du er under 30 år, skal du opfylde de nedenstående krav til studerende, der vil være medlem af en a-kasse:

 • Din uddannelse skal være SU-berettiget eller en arbejdsmarkedsuddannelse
 • Uddannelsen skal være minimum 18 måneder i varighed (90 ECTS)
 • Du må ikke modtage offentlige ydelser til forsørgelse i perioden, du studerer – udover din SU og boligstøtte/boligydelse
 • Du må ikke have en samlet årlig indtægt, der overstiger den maksimale dagpengesats på 228.996 kr. (inklusiv SU)

Så længe du opfylder overstående krav, kan du blive kontingentfritaget. Det betyder, at du ikke skal betale kontingent til din A-kasse under din uddannelse. Du er altså gratis medlem af a-kassen under din studietid.

Hvad hvis jeg er studerende over 30 år?

Er du 30 år eller ældre, er reglerne lidt anderledes.

For det første, skal du opfylde de samme krav, som dem under 30 år.

Derudover er der nogle lovbestemte krav, som du skal overholde:

 • Du skal have være medlem og betalt kontingent til en a-kasse (ikke nødvendigvis samme a-kasse), før du begyndte på din uddannelse
 • Du skal betale til efterlønsordningen (også under din uddannelse)
 • Du skal have været berettiget til dagpenge, før du begyndte med at studere
 • Du skal have opfyldt beskæftigelseskravet ved studiestart. Det vil sige at du skal have været medlem af en a-kasse i de seneste tre år, og indberettet mindst 1.924 timer eller 238.512 kroner i indkomst over den tidsperiode.

OBS! Fylder du 30 år under din uddannelse, kan du være gratis medlem til du fylder 30 år. Herefter kan du få et nedsat kontingent.

Det nedsatte kontingentbeløb er forskelligt fra a-kasse til a-kasse.

Det skal også tilføjes, at elever på erhvervsuddannelserne kun kan søge om gratis medlemskab i a-kasserne (både under/-over 30 år), hvis de ikke tjener mere end deres elevløn.

Undgå karensperioden – bliv medlem af en a-kasse inden dit sidste studieår

Hvis du er medlem af en a-kasse minimum et år inden din sidste eksamen, kan du modtage dagpenge fra den dag, du er færdiguddannet. Hvis du tilmelder dig senere end det, vil du først skulle gennemgå en karensperiode på en måned (30 dage).

Det vil sige, at du først vil kunne modtage dagpenge fra en måned efter, du har afsluttet din uddannelse.

14-dagesreglen

Når du dimitterer (afslutter din uddannelse) skal du inden for 14 dage ændre din status i a-kassens system fra studerende til nyuddannet. Ellers kan du miste din ret til dimittenddagpenge.

Hvis du ikke er medlem af en a-kasse, skal du som nyuddannet også tilmelde dig inden for 14 dage. Ellers er du nødt til at optjene en hel dagpengeret, før du kan modtage dagpenge.

De 14 dage begynder at tælle ned fra den dag, du modtager din karakter for din sidste eksamen. Det betyder på dag, hvis der er tale om en mundtlig eksamen. Ved skriftlige eksamen er det fra den dag, du modtager besked med din afsluttende karakter.

Hvis du ikke husker at skifte din status, vil du skulle opfylde de almindelige regler for dagpenge. Det betyder, at du – udover det et år lange medlemskab af en a-kasse – skal have tjent minimum 238.512 kroner inden for de sidste tre år (indkomstkravet).

Hvad er den bedste a-kasse for studerende?

Lad dit fag bestemme din a-kasse. Det er ofte en af de bedste råd, når du vælger a-kasse. 

I udgangspunktet tilbyder alle a-kasser mere eller mindre det samme. De udbetaler dagpenge og hjælper ledige i job. Den del af arbejdet er underlagt striks lovgivning og er derfor mere eller mindre ens fra a-kasse til a-kasse.

Men a-kassernes ekspertise, erfaring og fokusområder kan være vidt forskellige. Nogle af dem er fagspecifikke og fokuserer primært på studerende, der tager specifikke uddannelse. Andre er tværfaglige, men har fokus på særlige fagområder såsom selvstændige eller på bredere arbejdsmarkedsforhold såsom arbejdstilfredshed.

I sidste ende er det frit, hvilken a-kasse du vælger. Men hvis du tager det forkerte valg, eller er utilfreds med din a-kasse, har du altid mulighed for at skifte.

Hos A-kasse Eksperten kan du sammenligne og danne dig et overblik over alle de danske A-kasser.