Guide til de forskellige lånetyper i banken

Der findes forskellige typer af lån, som du kan ansøge om i din bank, når du har brug for penge til køb af bolig, bil eller båd, eller når du har brug for et lån til forbrug eller uforudset ekstraudgifter. Det er de færreste, som kan betale kontant for f.eks. en bolig eller en bil, og i disse tilfælde er det nødvendigt at kunne optage et lån gennem en bank eller kreditforening. I andre tilfælde, hvor det handler om rent forbrug til en ny computer, fladskærm eller rejse, kan man spørge sig selv, om man nu også har brug for disse ting nu og her, eller om man selv kan spare op til dem over en periode.

Kreditvurdering i banken

Når man henvender sig i banken for at optage et lån, så vil der blive foretaget en kreditvurdering med udgangspunkt i ens privatøkonomi. Der vil blive kigget grundigt på indtægter og udgifter, og jo mere styre man har på sin økonomi, jo større sandsynlighed er der for, at man får lov til at låne penge i banken. I nogle tilfælde kan banken kræve, at man stiller sikkerhed for lånet, og at der bliver taget pant i bolig eller bil, eller at andre (f.eks. familiemedlemmer) kautionerer for lånet, dvs. garanterer, at de vil betale for lånet, hvis man selv havner i en situation, hvor man ikke kan betale. I forbindelse med kreditvurderingen vil det også blive tjekket, om du står i RKI og tidligere har misligholdt lån.

Lån til ejer- eller andelsbolig

Skal man ud og købe en ejerbolig, så vil man normalt ansøge om at få et boliglån gennem et realkreditinstitut. Renten på boliglån har været ret lav de seneste 10 år, så det er muligt at få et favorabelt boliglån, hvis man altså bliver godkendt. Man kan maksimalt låne op til 80 % af husets pris i realkreditlån. Derudover skal man selv kunne lægge en kontant udbetaling på 5 %, og den resterende del af beløbet kan man søge om at få som banklån. Renten på banklånet vil typisk være noget højere end renten på realkreditlånet. Et andelsboliglån kan ikke optages i et realkreditinstitut, men lånes i stedet i banken. Andelsboliglånet fungerer som et banklån, og banken tager pant i din andelsbolig.

Bil- og bådlån

Billån og bådlån kan finansieres af banken, som tager pant i enten din bil eller båd som sikkerhed for lånet. Ofte skal du selv have et kontantbeløb til udbetalingen. Det kan være 10-20 procent af købesummen og resten finansieres så med et bil- eller bådlån.

Banklån til forbrug

Står man og skal bruge penge til f.eks. forbedringer af sin bolig, til nye møbler, elektroniske gadgets eller en drømmerejse, så kan man optage et forbrugslån i banken. Man vil blive kreditvurderet, og man skal typisk redegøre for, hvad pengene skal bruges til i modsætning til, hvis man tager et kviklån hos en anden finansiel låneudbyder online. Før man ansøger om et forbrugslån er det en god idé at få afklaret, hvad ens indtægter og udgifter er, så man ved præcis, hvor stor en ydelse man har råd til om måneden.

Kassekredit

Du kan få en kassekredit i din bank, som er tilknyttet din lønkonto. Kassekreditten kan være på f.eks. 10.000, 20.000 eller 40.000 kr., og du kan bruge den til uforudsete udgifter eller forbrug. Mange bruger den til nødudgifter eller sidst på måneden. Man betaler renter og et årligt gebyr for at have en kassekredit.

Har du brug for flere råd, vil der også løbende på Hverdagstips.dk ligeledes komme nye artikler om økonomi i hverdagen.